Kimyasal Fosiller

Bazalt olarak bilinen volkanik malzeme ile karışmış göl çökeleklerinde bulunan tarih öncesi yaprak ve odun parçalarının oluşturduğu mum su yapıda iki karbon izotopunun (aynı elementin farklı nötronlar içeren hali) oranlarına bakıldı.. Örnekler Kuzey Amerika’nın doğusu ve İngiltere’den geldi. Volkanik patlama işareti olarak, daha hafif izotop olan karbon-12’nin, daha ağır karbon-13’e oranla daha yüksek olduğunu buldular.
Bunun nasıl çalıştığını gösterelim: O zamanlar, kıtalar Pangea adındaki bir süper-kıtayı oluşturmak üzere bir arada bulunuyordu. Dev blok, Kuzey Amerika ve Afrika levhaları kaymaya başladığında kırılmaya başladı. İki levha birbirinden ayrıldıkça, çatlaklar oluştu ve devasa miktarlarda lav püskürmeye başladı.
Lav ile beraber püsküren karbon dioksit gazının, daha ağır izotopa göre daha yüksek karbon-12 izotopu içerdiği biliniyordu. Bitkiler bu gazı fotosentezde ve yeni bitkisel materyal oluşumunda kullandılar. Böylelikle bitkilerin daha hafif karbon içermeleri, volkanik püskürmeler sonucunda oluştuklarını kanıtlıyor.
Sonuçlar, bitki türlerinin yarısının ortadan kalktığını gösteriyor, ayrıca ilk lav püskürmesinde dikenli eğrelti otu sporları ortaya çıkıyor; bu mantıklı, çünkü eğrelti otları volkanik faaliyetle yaralanmış bir çevrede ortaya çıkan ilk bitki türleri olarak biliniyor.

kimyasalfosiller





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder